СКИ СЕЗОНА В КУРОРТИТЕ ПРИКЛЮЧИ

Автор: 5 GmediA 12:35, 15 март 2020

Хотели в Банско масово затварят заради обявеното извънредно положение в страната. Всички резервации от Израел, от където през последната година са повечето туристи, са отменени. В курорта все още има хотели, които работят, но се очаква скоро и те да затворят врати заради липса на посетители. В Пампорово ски-зоната и хотелите продължават да работят, но курортът на практика е почти празен. 

Въпреки че ски зоната в Банско работи, хотелиерите са категорични, че зимният сезон в курорта е приключил. Някои от големите хотели вече са затворили врати, очаква се до края на следващата седмица и много от по-малките да спрат да работят.  

Зорка Тумбакиева - секретар на Съюза на туристическия бизнес в Банско: 

"Тези хотели, които имат така или иначе хора, които не могат да оставят на улицата, ще ги изхранят и ще ги държат в хотелите, докато им дойде време за полетите, докато им свърши ваканцията. Най-вероятно няма да има допълнителни резервации, така че върви към затваряне курорта."

Басейните и СПА центровете в курорта са напълно затворени, туристите нямат достъп до тях. Който има желание обаче, масажи и други процедури ще бъдат изпълнявани в хотелските стаи. 

Всеки собственик ще решава каква организация да направи, така че да запази персонала си. Очакванията обаче са, че ще има масови съкращения в сектора. От Съюза на туристическия бизнес в Банско са категорични, че извънредното положение ще доведе до сериозни затруднения в сектора. Дори и държавата да окаже някаква помощ, то тя няма да бъде достатъчна, за да компенсира големите загуби, които вече понасят собствениците на хотели и заведения. 

В Пампорово ски-зоната и хотелите продължават да работят, но курортът на практика е почти празен. На обичайно пълния с хора ски-плац "Студенец" сега се срещат единични скиори. Заведенията тук са затворени. 

Загубите от отказани резервации за ски-ваканции, бели и зелени училища и предстоящите Великденски празници в Пампорово, вече се изчисляват на стотици хиляди левове. От бранша прогнозират фалити на хотели, ако държавата не намери вариант да помогне.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%