ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР РЕШИХА: 1000 ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ЛИЦА, БОРЕЩИ СЕ С КОРОНАВИРУСА

Автор: 5 GmediA 15:15, 15 март 2020
Източник: БГНЕС

Заедно обединени ще се справим, противоречията ще останат на заден план. Медицинските лица, намиращи се на първата линия в борбата с коронавируса, ще получават по 1000 лева допълнително на месец. Това стана ясно на съвместния брифинг на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, което бе посветено на борбата и извънредните мерки срещу пандемията от коронавирус.

"30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия ни напомни да осъзнаем необходимостта от гражданска и обществена солидарност", заяви Румен Радев. "Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите и в този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справяне с криза от такъв характер изисква високото съзнание на всеки един от нас", каза още президентът. Той повтори: "Строгите мерки ще са от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл."

Той анализира, че здравната криза поражда сътресения в икономическата и социалната система и поставя на изпитание малкия и средния бизнес, както и работещи с малки деца и възрастни родители, за хора, които губят работа или са в неплатен отпуск. "И тук българското правителство следва да предприеме механизми за подпомагане на най-засегнатите от мерките. Ресурсите в държавата са ограничени, ние го обсъдихме на срещата, но очаквам от правителството в спешен порядък да преоцени финансовите и инвестиционните приоритети и да търси помощ от ЕС".

„Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми. Ключът към тях е в солидарността и почтеността, в уважението към човешкия живот. Най-важното в момента е здравето и благоденствието на хората. Моят призив е единство и солидарност. Заедно обединени ще се справим“, завърши държавният глава.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че е абсолютно солидарен с изводите на президента за единство."Запознахме президента, че смятаме в спешен порядък първо да защитим лекарите, мед. сестри, санитари, лаборанти, всички в сферата. Затова ще дадем по 1000 лв. на всяко медицинско лице и на всички, които са на първа линия и работят с коронавируса", обяви Борисов.

Той посочи, че бизнесът трябва да бъде подпомаган, но внимателно трябва да следим резервите на държавата.“Трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекари, полиция, армия, на хората, които ни защитават от коронавируса. През социалния фонд всички, които излизат в болнични да получат защита“, каза още премиерът.

Той заяви, че всички противоречия, ако те са съществували, ще бъдат оставени на заден план, докато трае кризата.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%