БАНСКО ПОД ПЪЛНА КАРАНТИНА И БЛОКАДА

Автор: 5 GmediA 21:34, 17 март 2020
Източник: БГНЕС

Това стана след решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. На извънреден брифинг в Министерски съвет генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че общият брой на заразените с опасната болест е достигнал 81 души. От тях трима са от град Банско. Това са хора, които са заети в дейности свързани с туризма.

„Националният оперативен щаб предлага на правителството да вземе по-крути мерки спрямо град Банско. Причината е, че в града са регистрирани три случая на коронавируса и зимните курорти са изключително опасно място за разпространяването коронавируса“ заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и Националния оперативен щаб.

„В Банско наблюдаваме тревожна тенденция към нарастване на заболяването. Щабът излезе с предложение към изпълнителната власт и по-конкретно към министъра на здравеопазването за възприемане на по-крути мерки спрямо Банско“, каза той.

От този част на днешна дата се въвеждат следните противоепедимични мерки на територията на Банско: Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града. Лицата с постоянен или настоящ адрес в град Банско, които се намират извън града, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18 март.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се предприемат всички законови мерки за изпълнение на заповедта. Мерките целят да минимизират да намалят разпространението на заразата.

На територията на курортния град към момента има 200 чужди туристи в хотелите.

Мерките се налагат за две седмици.

БГНЕС предава, че блокадата на курортния град е започнала в 19.00 часа. Полицията изгражда контролно-пропусквателни пунктове на трите входа Банско. В блокадата се включиха и санитарни инспектори. Те са облечени със защитни облекла и маски.

 

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%