Johnson & Johnson СА НА КРАЧКА ОТ ИЗПИТАНИЯ ВЪРХУ ХОРА НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Автор: 5 GmediA 16:28, 1 април 2020
Източник: getty images

До 5 месеца Johnson & Johnson може да започне изпитания върху хора на своя ваксина срещу COVID-19, съобщи фармацевтичният гигант в понеделник. Клиничните данни ще бъдат готови до края на годината, което ще остави отворена възможността за разрешение за спешна употреба до началото на следващата година.

„Имаме много добри ранни показатели, които ни карат да вярваме не само, че това ще бъде безопасна ваксинална база, но и такава, която в крайна сметка ще бъде ефективна“, каза в понеделник за CNBC председателят на компанията и изпълнителен директор Алекс Горски.

Фирмата започна работа над ваксина през януари, допълни Горски и си партнира с Федералното управление за разширени изследвания и развитие на биомедицинските власти (BARDA) на федералното правителство, за да ускори ваксината чрез тестване и одобрение. „Това е доста смела визия за развитието на J&J в бъдеще, но сме убедни, че е много, много важно да правим точно това в този момент“, каза той.

Горски каза, че се предвижда ваксината да се разпространява с нетърговска цел в Съединените щати. Изследването, разработването и тестването на ваксината се съфинансира с инвестиция за 1 милиард долара от Johnson & Johnson и BARDA, част от Министерството на здравеопазването на САЩ.

Въпреки че ваксината няма да бъде налична в търговската мрежа поне още една година, главният изпълнителен директор на "Модерна" Стефан Бансел заяви, че "при извънредна ситуация ваксината може да стане достъпна за някои хора, вероятно включително и за медицински специалисти" още тази година. Десетки други компании и академични институции се надпреварват да разработят ваксина.

В края на миналата седмица д-р Антъни Фочи призова американците да гледат реалистично за това колко бързо може да помогне ваксината. „Със сигурност, ваксината няма да ни помогне сега, следващия месец, дори месеци след това“, каза той в четвъртък. По-скоро, ако ваксината може да бъде разработена, тествана и одобрена бързо, „ние се надяваме да я пришпорим, за да има някакво влияние по време на следващия цикъл през следващия пиков сезон.“

Последни новини

Общо гласували: 257

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
250 гласували / 97.28%
Не
7 гласували / 2.72%
Нямам отношение
0 гласували / 0%