БЪЛГАРИН ИЗОБРЕТИ В САЩ НОВ ВИД ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

Автор: 5 GmediA 09:23, 5 април 2020

Българин патентова нови тестове за коронавируса. Това е д-р Йонко Мермерски, който от години живее в САЩ. Той е създател на редица патентовани изобретения, сред които добавка за дизелово гориво, пробиотични капсули и пречиствателни филтри за битови кумини.

„Тестуването представлява една мозайка от тестове, асимптоматични и симптоматични. Асимптоматичните имаме 3 вида – такива, които не са заразени, такива, които са заразени, но нямат симптоми и такива, които са го изкарали“, посочва д-р Мермерски пред бТВ.

Нашият тест попада в симптоматичните, но за секунди дава възможност тези, които нямат инфекция в дробовете, да ги отсеем и те да отпаднат, обяснява още той.

Според него така се спестяват първо ресурси и второ време.

„Масово се използва от всички анестезиолози за следене на белодробната функция на пациентите, които са в упойка, така, че това е нещо съвсем естествено, обикновено и лесно за използване“, посочва още д-р Мермерски.

„Моят патент е за метода на използване и също така за ползване на място - ще има една таблица и когато се духне на този уред и се получи съответно цветовия код, да могат на място да решат медицинските лица“, казва лекарят.

За този проект д-р Мермерски и Георги Янакиев си сътрудничат с американското министерство на здравеопазването, Агенцията по безопасността на храните и с Националния институт на здравеопазване.

Надяват се, че подкрепа ще срещнат освен от американското правителство, така и от българското. 

„В момента работим с министерстовот на щатите, бихме се радвали и с българското министерство на здравето в България също, ако могат да окажат съдействие за допълнително тестване“, казва д-р Георги Янакиев.

В САЩ двамата специалисти казват, че се очаква пика на коронавируса да достигне своето плато до 4 седмици.

Д-р Георги Янакиев отбелязва още, че в САЩ не изчакват да минат стандартите за употребата на препарата хидроксифлорофин. Заедно със зипломакс, той се дава на докторите на първа линия профелоктично ги дават, за да са защитени по отношение на зараза от коронаивурс.

„Много интензивно те започват да го предписват на хора в тежко състояние и започва да има много добри резултати“, казва още д-р Георги Янакиев.

По думите му това лекарство скъсява периода на боледуване от 22 дни на 5-6 дни, което е изключително огромна разлика и облекчава натоварването от медицински услуги, което болниците могат да осигурят.

Д-р Мермерски отбелязва, че не е важно колко бързи са тестовете, по-важна е прецизността на резултатите, които отчитат те.

Последни новини

Общо гласували: 257

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
250 гласували / 97.28%
Не
7 гласували / 2.72%
Нямам отношение
0 гласували / 0%