ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ПРЕДИЗВИКАХА ЛЮТ СПОР В ПАРЛАМЕНТА

Автор: 5 GmediA 15:28, 6 април 2020
Източник: БГНЕС

Лют спор се разрази между депутатите по време на днешното пленарно заседание за това колко трябва да бъдат намалени депутатските заплати и към какъв период да бъдат замразени.

От ГЕРБ предлагат възнагражденията на народните представители да бъдат „замразени” до края на извънредното положение, като не се преизчисляват на база на средната заплата от последното тримесечие, а да останат на нивата от края на декември 2019 година. Тогава депутатите са се разписвали срещу около 3 700 лева основна сума, като в нея не влизат допълнителните средства за стаж, научна титла или участие в различни комисии. Според управляващите предложението им не е популистко, а по-скоро е жест на солидарност към хората по време на криза.

"Народното събрание като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска отговорност, политическа такава, но и съпричастност към всички български граждани", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Работата на политика е да прави верните неща, според неговите усещания”, аргументира тезата Александър Ненков от ГЕРБ.

Идеята получи подкрепа сред депутатите от ДПС, които от своя страна предложиха спестените средства да отидат по сметка на здравното министерство, за да послужат на страната ни в борбата за COVID-19.

"В условия на криза тази мярка, този жест на съпричастност е необходим. Ще продължим да не подкрепяме каквито и да е популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Опозицията обаче отправи свое алтернативно предложение – възнагражденията да бъдат изчислявани по нова формула, основаваща се на размера на минималната работна заплата за страната. От БСП смятат още, че „замразяването” трябва да стане в размера на сумата от края на миналия мандат на парламента, които са малко на 3000 лева.

"Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо, не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки 3 месеца. Знаем ли, че пропастта между политици и народ се увеличава? Знаем", заяви соцлидерката Корнелия Нинова

Коалиционния партньор „Обединени патриоти” също имаха свое виждане по темата.

"Народните представители да работят без възнаграждение в условията на криза", заяви Борис Ячев - Обединени патриоти, НФСБ.

От ВМРО поискаха депутатски.те заплати да бъдат орязани с 50% до края на извънредното положение, а занапред да бъдат индексирани само по веднъж в годината, както се прави при пенсиите.

"Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на МС по време на извънредното положение да са в размер на 50 процента от брутните възнаграждения", каза Юлиан Ангелов - Обединени патриоти, ВМРО.

Най-радикалното предложение бе на Воля. От партията на Веселин Марешки настояха депутатите да получават единствено минимална работна заплата, която в момента е 610 лева за страната.

"Ние предлагаме народните представители да получават МРЗ, за да съкратим тази пропаст и бездна, за която говорите", заяви Марешки.

Източник: БГНЕС и БНТ

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%