7 МЕДИЦИ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ В СОФИЯ СА С КОРОНАВИРУС, РЗИ ПРОВЕРЯВА ХОРАТА ОТ ОКОЛО 600 АДРЕСА

Автор: 5 GmediA 16:30, 6 април 2020
Източник: Снимка 5GMedia

Общо 7 спешни медици в София са с доказан коронавирус, а още четирима служители на центъра са тествани и утре ще стане ясно дали също са болни. Това съобщи на брифинг началника на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри.

Ще се проверяват обитателите на стотици посетени адреси в столицата.

Той подчерта, че все още не е ясно дали заразата е дошла от контакт с пациенти. Общо 600 посетени адреса са дадени на РЗИ-София: „Дали сме имената на тези хора, има телефони, те ще се свържат с тях, ще установят колко от тях са със симптоми или с разгъната клинична картина“.

„За 24 часа са някъде около 500 адреса, сами разбирате, че, след като един екип посещава около 10-12 адреса, няма как да се знае откъде идва заразата. Заразата не е станала днес, станала е в предходни дни. Просто днес се манифестират оплакванията“, посочи началникът на „Спешна помощ“, цитиран от бТВ.

Първият случай в „Спешна помощ“ е на лекарка, която е пътувала в Австрия и от средата на март е болна. През миналата седмица е дала положителна проба за COVID-19 и това е наложило тестването на една цяла смяна от над 100 души. Така са излезли другите 6 потвърдени случая.

Днес нови двама лекари са имали оплаквания, подобни на тези при коронавирус. Затова и два екипа – медик и шофьор, се изследват във ВМА.

Шефът на Спешна помощ подчерта, че всичките му болни служители са под домашна карантина и нямат сериозни оплаквания.

940 човека работят в ЦСМП – София, който на практика обслужва и Софийска област. Д-р Гелев посочи, че е закупил 1000 бързи теста, през които ще минат всичките служители и при положителен резултат даденият медик веднага ще бъде пращан за PCR тест във ВМА или „Софиямед“.

Гелев успокои, че няма опасност София да остане без спешна медицинска помощ. Той отбеляза, че оперативно служители на ЦСМП могат да се прехвърлят на други работни места, а, при нужда, е възможно и екипи от София-област да поемат адреси в столицата.

Той освен това и беше категоричен, че няма да пострада обслужването на пациенти със спешни животозастрашаващи състояния.

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%