„ТРЕЙС“ ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК ИВО БОЖКОВ

Автор: 5Gmedia , 06:49, 18 март 2019

Строителната компания "Трейс" заведе дело с иск за 117 000 лева срещу Иво Божков – журналист и столичен общински съветник.

Фирмата твърди, че заради негов Фейсбук статус от 28 август 2018 г. нейните акции са се обезценили, което е довело до загуби за 1.4 милиона лева.

„Фронталната ми борба срещу корупцията и разхищението на данъците ни нямаше как да мине без последствия. Свободното ми изразяване на мнение и критики, както и конкретни действия свързани с качеството на изпълнение на обекти на фирма Трейс, ми доведоха показно дело с иск за 117 000 лева. Абсурдният претекст е, че съм им бил свалил акциите с 1.4 милиона лева чрез мой фейсбук статус“, написа в блога си Божков.

„Опит ли е да се смаже един граждански журналист и общински съветник, който дава публичност на проблемите и нередностите с обществените поръчки в София и България?
Мултимилионната пътно-строителна фирма, спечелила от 2014 г. най-много обществени поръчки в София (над 62 милиона лева!) и изпълнител между 2007 и 2017 г. в национален план на над 100 поръчки за почти един милиард лева! Абсурдно е такъв гигант да се занимава с мен“, казва още журналистът.

По думите му сривът на акциите на „Трейс“ е настъпил по-рано: "Спад на акциите настъпва ден по-рано, на 27 август 2018 г., след като министър Нанков, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и зам. главния прокурор Борислав Сарафов заявяват, че държавата ще съди компанията изпълнител на пътя, на който на 25 август загинаха 20 души. Докато министърът говори, жандармери и  следователи влизат  в централата ѝ, за да изземат документи във връзка със започналото разследване срещу нея. Разбира се, всички тези действия на държавата срещу компанията са обилно отразени в новините на 27 август, по всички големи национални медии."

Става дума за катастрофата с автобус в покрайнините на Своге, при която се оказа, че е имало проблем с пътната настилка.

Той напомня, че историята започва през есента на 2017 година с широко обсъждания ремонт на бул. "Дондуков", последван от други подобни проекти в центъра на София.

"Всички си спомнят скандала около обществената поръчка, чиито параметри бяха променени по време на изпълнението ѝ, защото общината беше забравила, че паветата са културна историческа ценност. Всички си спомняме критиките, които гражданите, неправителствените организации като "Спаси София" и аз като общински съветник и гражданин показвахме ежедневно. Въпреки усилията ни чрез градивна критика и умоляване да бъдат взети професионални павьори, ръководството на общината се провали и не успя да предотврати некачествено поставяне на павета." - пояснява Иво Божков.

На 1 декември 2017 година обектът е приет и пуснат, но при падналия дъжд - още през същия ден, шахтите за отходна вода се оказват запушени и на ъгъла на улиците "Левски" и "Дондуков" се образува огромна локва.

"Скандализиран и бесен от поредното доказателство за мърлявото изпълнение на обществената поръчка, публикувах снимка, която показваше състоянието на булеварда в деня на приемането на обекта. Малко след това бях посъветван да не ги споменавам повече в статусите си, защото ще отделят едни пари, за да ме държат в съда." - споделя общинският съветник.

"Бях бесен отвъд предела, защото за разлика от бул. Дондуков, където неравните павета амортизират колите на софиянци, на пътя за Своге вече имахме човешки жертви. (...) Погледите на цялото общество, включително и моят, се обърнаха към изпълнителя на отсечката, след като на 27 август министър Николай Нанков в компания на Сотир Цацаров и Борислав Сарафов официално обявиха, че държавата ще съди фирмата и следователи с жандармерия влязоха в централата. (...) На 28 август реших да споделя наблюденията и мислите си относно обществените поръчки на общинско ниво.

На 31 август Борисов поиска и получи оставките на трима министри заради катастрофата. Разследването продължава и днес, но резултат няма.

На 22 януари 2019 получих призовка за съда." - посочва Божков, като уверява: НЯМА ДА СПРА ДА ПУБЛИКУВАМ И ДА СЕ БОРЯ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И ПРАХОСВАНЕТО НА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.

"Трейс" е сред най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас. По данни, цитирани от Иво Божков, фирмата е спечелила 108 поръчки за близо един милиард лева, без да се отчитат проектите на нейни дъщерни дружества.

Освен срещу Иво Божков, компанията е завела искове срещу ГД БОЕЦ и други 12 независими организации и медии на обща стойност 1 милион и 400 хиляди лева (по 117 000 лева от всеки).

Тагнато в: Иво Божков , Трейс

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%