БИЛ ГЕЙТС: ТАЗИ ПАНДЕМИЯ Е КАТО СВЕТОВНА ВОЙНА, САМО ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ ОТ ЕДНАТА СТРАНА

Автор: 5 GmediA 09:47, 29 април 2020
Източник: Reuters

Вторият по богатство в света някога не е можел да спи от тревоги за глобална епидемия като тази от Covid-19. Сега е решен да я спре

„Единственото, което ме държи буден нощем, е мисълта за пандемията", казва през февруари пред „Таймс" Бил Гейтс, вторият по богатство в света след Джеф Безос. „Минаха сто години от последната огромна грипна епидемия. Днес хората пътуват повече, така че скоростта на разпространението ще бъде по-голяма. При болест, предавана по дихателен път, числата може да бъдат ужасяващи."

Не отвличане, тероризъм или загуба на богатството му, а вирус. Сега той любезно не казва: „Нали ви казах?!", а признава: „Най-лошият ми кошмар се сбъдна."

Човекът със състояние, възлизащо на 75 милиарда долара, който създаде „Майкрософт", е и експерт по ваксините, тестването и леченията. Заедно със съпругата си започна да дава пример за опити как „да се изкоренят болестите" – първо детският паралич, после маларията и СПИН – чрез тяхната фондация „Бил и Мелинда Гейтс".

Той е обсебен от мисълта да спаси живота на милиони хора и винаги ясно е осъзнавал колко е опасно, ако друга болест започне да тероризира света.

В последните три месеца Бил Гейтс отчаяно се опитва да намери разрешение за Covid-19. За разлика от президента Тръмп, който предложи да се използва дезинфектант за справяне с вируса, г-н Гейтс винаги е предпочитал фактите, данните и брифингите на експерти. Той може бързо да изреди данните за населението на всяка страна в света и може моментално да набере телефоните на министър-председатели, епидемиолози, изпълнителни директори на фармацевтични компании и носители на Нобелови награди.

В нормални времена той обикаля света, често пътува до Африка, Китай и Индия в рамките на един месец, опитвайки се да спасява хора от болести. Сега е залостен в Сиатъл, но още носи емблематичния си пуловер с V-образно деколте, камуфлажните дрехи, мокасините и 10-доларовия си часовник. За разлика от такива милиардери като Джеф Безос, който извлече полза от ролята на „Амазон" в условията на световни ограничения, или сър Ричард Брансън, който поиска държавна помощ за своя бизнес, единствената мисия на г-н Гейтс е да атакува вируса и да го победи. „Всичко друго е отвличане на вниманието. Не обичам да се занимавам с много неща едновременно." Не иска благодарност, иска унищожение.

Глобалната борба срещу вируса, казва той, е като световна война, „само че в този случай всички ние сме на едната страна".

Всички преосмислят приоритетите и очакванията си. „Когато става дума да оформяте мнението си за правителството, за живота и кое е важното, кое наистина ви дразни... мисля, че това поколение ще остане завинаги белязано от случващото се в тази пандемия."

Премиерът Борис Джонсън получи собствен, много личен опит с Covid-19. Мисли ли г-н Гейтс, който се опитва да бъде снизходителен към г-н Тръмп, че политиците могат да отговорят на предизвикателството? „Отиваш на война с наличните водачи", отговаря той. „Като погледнем назад, можем да съдим доколко добре е вървяло. Според мене този факт, че светът се движи към национализъм и държавите се грижат за себе си, това рамкиране не е полезно. На всички ни се иска по-рано да бяхме вдигнали тревога. Много малко хора получават „отличен" за това, което са направили в тази ситуация."

Той не мисли, че правителствата са реагирали прекалено, като са наложили ограничения. „Със сигурност икономическите последици са невероятни – ползването на електроенергия на някои места е спаднало с 10 процента, цифрите за безработицата са главозамайващи, но човешкото поведение не е нещо съвършено гъвкаво, което лидерите да могат да включват и да изключват. Веднага щом се разчу за епидемията, част от хората трябваше да решат да не се качват на самолет, да не ходят на работа, да не пращат децата си на училище, каквото и да каже правителството."

При всички случаи, изтъква Гейтс, би се получил смазващ ефект върху бизнеса в много държави. „Би могло да се стигне до най-лошото от двата свята – и ужасна икономика, и растящи числа на заболелите." Това би имало кумулативен ефект. „Ако починат милиони, в такъв случай все повече хора биха променили поведението си и ще получите екстремна ситуация."

„Идеята, че хотел с 30 процента заетост или ресторант, пълен 30 процента, ще остане в бизнеса, не показва разбиране на икономиката. Хората действат така, сякаш сме се насочили към групов имунитет и оставянето на икономиката да се срине би било в реда на нещата, но такъв неправдоподобен случай не съществува. Икономиката в тези богати страни, които преживяват епидемията, щеше да бъде действително ужасна."

„Провал" не е дума, с която се примирява основателят на „Майкрософт". Той е убеден, че светът ще се върне в релсите си, но казва, че науката, а не политиката държи ключа към преодоляването на кризата и предотвратяването на бъдещи пандемии, с бързи нововъведения в тестването, лечението и ваксините. Неговата фондация „Гейтс" ще помага за мобилизирането на финансиране за построяването на заводи, които да бъдат готови да произвеждат милиарди дози от няколко различни ваксини, още дори преди някоя от тях да е одобрена, с цел да се ускори процесът. Той държи връзка с всички най-иновативни програми. Сара Гилбърт, директор на програмата за ваксина против грипа и против новите патогени, на Института „Дженър" в Оксфордския университет, е „чудесна", казва той, и това е „едно от големите усилия, които се осъществяват сега".

В този момент правителството е дало достатъчно финансиране, за да може проучванията във Великобритания да продължат „с пълна пара", но г-н Гейтс вече говори с фармацевтични компании да увеличат производството на оксфордската ваксина, ако има изгледи, че тя може да подейства. „Те скоро ще започнат да я прилагат на хора... ако резултатите на антителата са обещаващи, тогава ние заедно с други в консорциум ще направим така, че да започне масово производство."

Той казва, че целта трябва да е да се произведе ваксина за целия свят. Убеден е, че западните правителства не могат да натрупат ваксини и лекарства, които ще бъдат крайно необходими на развиващите се страни, и се надява, че онлайн срещата на високо равнище за глобална реакция срещу коронавируса следващия месец ще събере над 6,5 милиарда паунда от правителствата и организациите за изследвания, разработване, производство и дистрибуция.

„За щастие, никой, който прави ваксините, не очаква да печели пари от това", казва Гейтс. „Известно е, че това е публично достояние – отчасти защото ще имат нужда от компенсация като част от одобрението на регулатора, което трябва да бъде ускорено. Три месеца, след като дадете дозите на хората, ще видите реакциите и ще разберете в този момент. Може би ще има четири или пет месеца, докато построим заводите, защото все пак е възможно в крайна сметка да можем да използваме само един или два от тях. Това сгъстява времето."

Гейтс не обича да го смятат за наивен филантроп, но се тревожи, че по-бедните нации ще страдат повече. Другите изследвания на фондацията „Гейтс" за лечение на СПИН и кампаниите против детския паралич са отложени, за да се фокусира върху коронавирусната пандемия. „Всеки път, когато стане нещо лошо, е по-зле за развиващите се страни, отколкото за развитите... Макар че точно сега числата в развиващите се страни са доста малки, освен ако няма някой фактор, за който не знаем, има вероятност огромното мнозинство от страдащите и умрелите да са там, особено в градските гета. Дори в развитите страни страданието на хората с ниски доходи ще бъде непропорционално и трагично. Това е огромен удар срещу търсенето на по-голямо равенство в света."

В последните двадесет години Гейтс се опитва да икономисва от богатството си, предпочитайки интерактивните дъски пред суперяхтите и диетичната кока-кола пред шампанското. Други милиардери се оттеглиха в бункерите си или си "отхапаха" парцели в Нова Зеландия с писти за частните си самолети като „застраховка срещу апокалипсис". А Гейтс казва: „Не всички сме добри приятели." Платил е над 10 милиарда паунда данъци лично, а двамата с Мелинда са обещали да дарят по-голямата част от богатството си, вместо да го оставят на трите си деца. В условията на ограниченията на него му липсва не частният му самолет, а отиването до крайпътен ресторант, за да си купи бургер. Той отказва да се изолира от външния свят. „Дните ми са пълни с говорене с биотехнологични хора. Хората ми пращат идеи за терапия на електронната ми поща, ровим в тях, някои са обещаващи."

Той не желае да критикува другите членове на супербогатия елит, но казва, че е получил повишен интерес към „Обещание за даряване", системата, която е основал заедно с Уорън Бъфет и която насърчава милиардерите да даряват половината си богатство. „Някои разширяват филантропията си, за да помагат, получаваме много обаждания."

Той може да работи от къща за 100 милиона долара заедно с жена си и децата си Дженифър, Рори и Фийби, на 23, 20 и 17 години, но винаги мие чиниите и децата слагат масата. „Странно, вече над месец никой не е бил в офисите на фондацията. Въпреки че това е ужасна ситуация, наистина се учудвам, че сме успели да свършим много работа." Двамата с Мелинда медитират всеки ден и четат много. „Прекарваме много време с децата си. Това в някакъв смисъл е хубаво, но деца на възраст за колеж не очакват да стоят толкова дълго заедно с родителите си. Не мисля, че положението ни е много по-различно от това на повечето хора. Не сме натясно, защото имаме пространство, но животът ни е много променен."

Харесва му да мисли, че ще дойде момент, в който световните приоритети ще бъдат възстановени. Но този мисионер на двадесет и първи век и преследвач на болести не храни заблуди относно шансовете за глобално изкупление. „Виждам много хора да вземат идеите, които са имали преди епидемията, и да казват: „Сега, когато парите са свободни, финансирайте моето начинание." В контекста на съвместната работа на държавите върху трудните проблеми, включително климатичните промени, се надявам, че това е полезно, но сега, в разгара на всичко това, е много трудно да се предскаже."

Миналата година той казваше, че е роден оптимист, и изглеждаше убеден, че в края на краищата хората могат да победят всичко, от алцхаймер и СПИН до затлъстяването.... "Може би ще прозрем нещо за самите себе си и ще имаме полза от сътрудничеството, но не съм на етап да се опитвам да си го представя."

Уилям Хенри Гейтс III

Биографични данни

Роден: 28 октомври 1955

Образование: частно училище „Лейксайд" и Харвардският университет

Кариера: През 1975 г. напуска Харвард и създава „Майкрософт". Оттегля се от поста изпълнителен директор на "Майкрософт" през 2000 г., но остава председател и става главен разработчик на софтуер. Отказва се от поста председател на „Майкрософт" през 2014 г., за да се съсредоточи върху фондацията „Бил и Мелинда Гейтс", създадена през 2000 г. През 2009 г. основава „Обещание за даряване" заедно с Уорън Бъфет и насърчава другите милиардери да го последват в даряването на половината си богатство за благотворителност.

Семейство: Женен за Мелинда, имат три деца.

Превод от The Times: Славянка Мундрова-Неделчева

Тагнато в: Бил Гейтс
Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%