ЗА СКАНДАЛА МЕЖДУ ЖУРНАЛИСТКАТА БЕНАТОВА И ЛЕКАРЯ МУТАФЧИЙСКИ: ЕВТИН РЕКЛАМЕН ТРИК НА НИСКОРЕЙТИНГОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Автор: 5 GmediA 15:53, 15 май 2020

Коментари във Фейсбук за интервюто на Миролюба Бенатова от ТВ1 с ген.д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и НОЩ:

Милена Фучеджиева, писателка и сценаристка на ТВ сериали: Бенатова мисли, че е ловка манипулаторка, но нямаше как да предвиди, че точно с това злополучно нейно интервю започваме кампанията на Мутафчийски за президент 😀

Силвия Томова, писателка: Точно това им беше мъката на хората на един друг политик, Мутафчийски да не се яви на терена политически. Радвам се за тях, ама наистина и не влагам никаква ирония. Техният фаворит и те самите с параноята си го заслужиха.

Огнян Минчев, политолог: Не е важно как и с какво М. Бенатова е преляла чашата на д-р Мутафчийски - дали само с въпросите "по допирателната" или и с други неща зад кадър. Аз напълно се поставям в позицията на този човек, който даде максимума от себе си - заедно със своите колеги - за да предостави възможността на легион безделни диванета да твърдят - вирус няма, от грип умират повече и други подобни идиотии... Именно резултатите от работата на д-р Мутафчийски и колегите му, саможертвата на стотици - хиляди лекари и сестри дадоха на тия диванета статистиката, с която днес да приказват врели-некипели. Неблагодарността е най-презряното качество на един човек и на един народ. Д-р Мутафчийски и колегите му направиха невъзможно много в една институционална система като българската държава, която дава обичайно много пробойни. Те отстояха и реализираха всички основни цели на своята работа и наистина заслужиха искрена благодарност за това, че спасиха неизвестно колко много хора. Какво получиха в отплата? Знаем какво. Няма да се посвеня да кажа - българска работа. Когато ти направят добро - кажи благодаря! Нещо повече - дори и да не мислиш, че ти правят добро (което в случая би било перверзна мисъл, за съжаление доста разпространена), отдай дължимото на хората, които са работили усърдно за теб. Поклони се пред паметта на хората, загинали заради теб!

Българино, не бъди говедо! Дори говедото казва с поглед "Благодаря"!

Евгени Михайлов, кинорежисьор: Извинявам се много, но Миролюба Бенатова сама си провали интервюто с проф. Мутафчийски.
Тези дни явно са лакмус за нивото на журналистиката...

Соня Колтуклиева, журналистка: Не правите услуга на Миролюба Бенатова като разпостранявате откъса от злополучния финал на нейното интервю с ген.Мутафчийски.
От този откъс не става ясно какво се е случило преди това. С какво Миролюба е ядосала и възмутила този мъж с железни нерви. Може да му е говорила пълни глупости или да го е обвинила в нещо невярно, според него.
Миролюба в този откъс не му повтаря един и същи важен въпрос многократно, за да получи отговор, както правят добрите журналисти; не го иронизира дори, не го слага “на място”, тя само го умолява - нека да не завършваме така интервюто. А как да го завършите? С целувки по устата ли?

П.П. Тарикатски рекламен трик на нискорейтинговата ТВ1. Скандалното клипче от финала на разговора е предизвикателство към публиката да прояви любопитство и да изгледа цялото интервю, за да види, аджеба, какво го докара до това...

Силва Дончева, астролог: Човек е добре да влиза в обувките на другите.
Професор Мутафчийски е перфектен, отстоя ситуацията 3 месеца, без секунда почивка. Всичко това има и външни международни причини, но преди да се критикува, защо критиците не скочат на външните сили предизвикали това с вируса, след толкова вербална смелост. Българите отиграхме ситуацията перфектно, това е политика и нещата никога не са прости.
Така че, уважение към професора!

Вихра Петрова, ТВ водещ: Аз изключително много харесвам Генерал Мутафчийски. Следя всеки брифинг, всяко негово изказване и обществена проява! /Само да отбележа, че преди това от 5 години не гледам новини, телевизия и нищо не ме интересува в тази посока/
Адмирирам този човек за неговия професионализъм и устойчивост, защото когато си под светлините на прожекторите се вижда наистина имаш ли характер. Да те разпъват и да си правят гаргара с теб, а ти да продължаваш. Разбира се, говорим за изключително интелигентен, можещ и чел човек. С богат житейски опит и той е наясно как да присъства в това пространство, в което се налага, но е и човек все пак. Има граници, така мисля. Не разбрах едно, защо никой не уважи труда му тези месеци, убедена съм ,че малцина са тези, които биха оцелели на това напрежение. Много е лесно анонимен от вкъщи да изискваш, много е лесно да уязвяваш в интервюта, когато на плещите ти не лежи сериозна отговорност.
Много лоши можем да сме хората, защо?

Петко Симеонов, бивш политик: Не мога да говоря за интервю, което изцяло е сглобено. Да го пуснат от tv1 (в техен ефир или в Мрежата) без намеси, както си е вървяло от началото до края, тогава бих могъл да коментирам поведението на някои от участниците. От оригинала е оставена последната сцена, преценена като удобна от монтажиста, в която се вижда и чува, че генерала казва "яко ще умират" и на въпроса защо, той става и започва да обяснява Защото..., тук Бенатова го прекъсва и казва не бива така да завършва интервюто. Гледайте го! Бенатова прекъсва обясненията на генерала и интервюто. Освен манипулацията на записа извършено вероятно от други, Бенатова си позволява да преразказва, как я бил посрещнал. Какъв е контекста на думите на генерала, наистина ли това е казал, защо го казва?, може да е свързано с техен предварителен разговор, какво е последвало и пр. остава тайна. Нещо повече Бенатова твърди, че той я обиждал концентрирано, опитвал се да подменя умишлено смисъла на думите и, да и се кара и да нарича това, което говори "глупост".... Така ли е, не е ли така!? Една жена каза, че било така. Това не пречи на фейсбук защитници на свободата на словото да се впускат в улея на дълбоките изводи. Повтарям - tv1 да пусне неподправен записа. Целият! От видяното мога да кажа, че tv1 създава телевизионен продукт, който привлича вниманието заради участието на генерал Мутафчийски в него. Генерал Мутафчийски е голяма личност! Изтъкнат специалист, работил и при бойни условия. Доказа се и като ръководител на Националния кризисен щаб. Неговото публично присъствие в българското общество е в своето начало, ако пожелае. Да е жив и здрав! Успехи, господин генерал!

Боян Боянов, университетски преподавател: Хаотични въпроси, липса на представа с какво се занимава НОЩ и с какво Министерство на здравеопазването, очевиден стремеж да се открият "пропуски", "слабости", "пукнатини" в системата (вероятно здравната, което не е предмет в дейността на НОЩ) и подхвърляне на някакви "случаи" от типа на "една жена се оплака"... Да, генералът изпусна нервите си, особено след като разбра, че това интервю няма да е от полза за никого и няма да обясни нищо, а е от групата на "жълтините".

Леа Коен, писателка: Причиних си го да го изгледам. Неприятно е. Мутафчийски е в отбранителна позиция и нервен от самото начало. Тя е определено враждебна. Така не се води разговор! Защо въобще се е съгласил? Това не е интервю, а публичен разпит. Като че ли е снимано тайно, нито веднъж не виждаме лицето на интервюиращата. Лично аз го намирам за крайно непрофесионално като форма и кухо като съдържание. Недопустимо е журналистът да прекъсва събеседника си със забележка, че не отговаря правилно или че не това иска да чуе. Много жалка работа. И двамата нищо не печелят от това “ интервю”.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%