СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: “ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ” ЛИ?! НЕ, ТЕЗИ ЛИЦЕМЕРИ СЕ БОРЯТ ДА УРЕДЯТ СЕБЕ СИ И ПРИЯТЕЛИТЕ СИ

Автор: Соня Колтуклиева 10:17, 28 юли 2020
Източник: Снимката е от 29 юли 2019 г., на протеста на Инициатива “Правосъдие за всеки”.

От няколко години подкрепям Инициатива “Правосъдие за всеки”, била съм на повечето от протестите, организирани от сдружението, водех с мен приятели и млади хора, следващи право. Отвратих се от оня митинг, когато коленичиха пред президентството в молитва към Бог и към президента Радев. Изказах им възмущението си, оправдаха се, че не били те инициаторите на клякането.

Присъствах на една конференция на “Правосъдие на всеки”, която ме изуми с казионността си. Добре, че бяха изказванията на адв.Николай Хаджигенов и на адв.Стефан Левашки, та имаше някакъв “цвят” и смисъл разговорът за правосъдието в България. Изказването на съдия Лозан Панов беше стряскащо и вдъхновяващо, в същото време (публикувахме го в 5Gmedia).

Аз говорих за това, че правото и справедливостта трябва да се отстояват всеки ден; разказах накратко за тормоза, който преживявам от години; за репресиите на подчинените на главния прокурор Сотир Цацаров и на финансовия министър Владислав Горанов. Всеки, както може - призовах (!), трябва да се бори и да променя (не)правосъдната система.

Възмутих се, че “Правосидие за всеки” награждава репортерката от БНР Силвия Великова, която е наградена от ВСС - същият ВСС, който избра Сотир Цацаров за главен прокурор и който водеше ожесточена война срещу съдия Лозан Панов. Знаете ли какво ми отговори председателят на сдружението Велислав Величков?! “Ами тя ни прави интервюта по БНР”. Прави ли коментари, изказва ли позиция, попитах. “Не, но ни дава трибуна”. Не Великова ви дава трибуна, поясних на г-н Величков, като обществена медия БНР е задължена да дава думата на представители на различни партии и организации, да осигурява плурализъм на мненията. Към нас се присъедини непознат за мен човек, който попита: “Г-н Величков, а защо награждавате агента на Държавна сигурност Иво Инджев?” Г-н Величков отговори: “Защото майката на Кристиян Таков поиска така.” Човекът се засмя иронично и подхвърли:” Е, да, нали са от фамилията на комуниста и партизанина Пеко Таков”. Помолих го да не скверни паметта на Кристиян Таков и той отмина.

През миналата година, в разгара на “АпартаментГейт” мнозина журналисти получихме от сайт с име “Правосъдие за всички” документи за имотни далавери ( не знам дали истински или компромати) срещу заместник- главния прокурор Борислав Сарафов. Обадих се на г-н Величков да го попитам те ли са източника. Той беше ужасен. Благодари ми многократно за коректността и послуша моя съвет да публикува позиция на “Правосъдие за всеки”, че сдружението няма нищо общо с тази атака. 

... Припомням тези преживявания, защото днес влязох в личен конфликт с Пепи Кънчев и Велислав Величков от Инициатива “Правосъдие за всеки”.

Преди няколко дни им изпратих тази публикация: СЪДИЯ КОСТАДИНОВА, КОЯТО ПУСНА НАРКОТРАФИКАНТА БРЕНДО, ОСЪДИ ЖУРНАЛИСТКА, ПОДЛОЖЕНА НА ДЪЛГОГОДИШЕН ТОРМОЗ | 5GMedia

Никаква реакция! Те са юристи. “Правосъдие за всеки” са. Нима стореното срещу мен е правосъдие?!

Ето какво написах в типичния си откровен и директен стил на господата Пепи Кънчев и Велислав Величков:

Пепи, липсата дори на две думи на емпатия за тази абсурдна присъда, ми показва, че ти и твоите правосъдни приятели сте най-обикновени страхливци.

Оценявате журналистите по това, колко лично на вас са ви полезни. Аз не съм ви лично полезна. Аз се боря всеки ден за по-справедлив живот в България.

Жалки сте.

Здравей, г-н Величков.

Не реагираш изобщо на публикацията за моето дело и абсурдната присъда.

Защото не съм от вашия кръжец журналисти.

Аз не съм от ничий кръжец. Сама се боря - всеки ден, от години.

И вие сте като тях. Само се правите на по-различни. Докопате ли се до властта, може да станете и по-лоши, защото сте авторитаристи под глазурата на демократи.

Бог гледа.

“Правосъдие за всеки” ли?!

Не, вие сте “Правосъдие за нас и приятелите ни”.

Това е истината - независимо дали я приемаш или не.

 

Коментар на журналистката Соня Колтуклиева

Снимки: Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%