НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: ЦИК ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Автор: 5 GmediA 11:19, 17 септември 2020

Депутатите продължават с гласуването на второ четене на промените в изборното законодателство.  123-ма депутати събраха тази сутрин нужния кворум, за да започне работа парламентът.

Със 116 гласа за народните представители приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване, предаде БНР.

Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.

Централната избирателна комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.

От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори.

ОКОНЧАТЕЛНО: ГЛАСУВАМЕ СЪС СМЕСЕН ВОТ. НОМЕРАТА НА БЮЛЕТИНИТЕ ОСТАВАТ

Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
4 гласували / 66.67%
Не
2 гласували / 33.33%
Да
0 гласували / 0%