ЕДВА 30 % ОТ СВИНСКОТО ПО МАГАЗИНИТЕ Е БЪЛГАРСКО

Автор: 5 GmediA 14:38, 29 май 2022
Източник: БГНЕС архив

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, съобщи БНР. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас. "Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов пред националното радио.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо. "Свинското месо е около 30 процента, със 70 процента внос", изтъкна Михайлов.  

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Тагнато в: свинско месо

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 303

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ ГЛАСУВАНЕТО С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА?
Да
294 гласували / 97.03%
Не
9 гласували / 2.97%
Не ме интересува
0 гласували / 0%