КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА БОЯ В ПАРЛАМЕНТА: РАЗРУХА, ДЪНО ПАДЕНИЕ...КЪСАХА СИ РИЗИ, ПЛЮХА СЕ БУКВАЛНО

Автор: 5 GmediA 12:45, 1 юни 2023
Източник: БСП

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Станахте свидетели на едни от най-срамните сцени от най-новата история на българския парламент. Видяхте всичко от екраните, но не чухте всичко. Две кохорти взаимно се обвиниха в национално предателство. Едните т.нар. евроатлантици бяха обвинени за служба на чужди посолства. Те, от своя страна, обвиниха другите в путинизъм, „слуги на Путин“, „защитници на интересите на Русия“. Плюха се буквално. Чупиха си очила. Късаха си ризи. Някои от епитетите им ще ви ги спестим от добро възпитание. По същество се наричаха и всъщност застанаха едни срещу други джендъри срещу фашисти. За моя изненада като жена, видях и доста агресивни дами с непристоен език. Стигна се до екстремизма на „Възраждане“ да искат нахлуване в Народното събрание и да говорят за преврат и контрапреврат. В момент, в който България има нужда от стабилност, хората имат нужда от сигурност, това, което видяхте е разруха, дъно, падение. Както видяхте, единствено ние, от коалиция „БСП за България“, не сме част от това.

Най-хубавото нещо в политиката е да си независим и ние, от „БСП за България“, сме такива. Не се кланяме нито на едното посолство, нито на другите посолства. И затова предлагаме на България третия път на развитие, а това е единствено българският национален интерес. Предлагаме отговорни мъже и жени, които могат да казват „не“ и на Изток, и на Запад, когато е засегнат българският национален интерес. И сме го доказвали през годините, каквото и да ни е коствало това.

Уверявам ви, че българският национален интерес може да бъде защитаван, стига да има наистина отговорни политици и дано народът днес да си направи извода.

В този екстремизъм, алчност за власт, договорки с мафията за правителство на всяка цена, за правителство на омертата и за спасяването на Бойко Борисов, не се чу нищо дума с грижа за хората. Българската социалистическа партия е единствената, която в тези размирни седмици не само постави въпроса с грижа за хората, а и свърши работа. С огорчение искам да заявя, че нашите закони за безплатни лекарства за деца, майчинството да е равно на минималната заплата през втората година, увеличение на минималната заплата на 850 лв. сега и веднага за 500 000 работещи бедни, както и преизчисляването на пенсиите бяха отхвърлени от другите парламентарни групи.

Ще ми се наложи за трети път за един месец да кажа - разграничавам коалиция „БСП за България“ от това, което се случва в парламента. Не бихме искали да ни слагате под един знаменател и да казвате, че никой от тези депутати не се грижи за хората. Ето, ние се погрижихме – реално, със законодателство, не само с думи.

Българската социалистическа партия остана единствената българска, която не се кланя на никого и взема решенията, водена от българския национален интерес. Социалистическа – единствената, която реално се грижи за борба с бедността, с неравенствата, увеличаването на доходите и повишаването на жизнения стандарт на хората. И партия, а не сбирщина или генно-модифициран организъм, който е пуснат на политическото поле само да руши, но не и да гради.

Категорично трябва да има санкции за тези, които се бият в пленарна зала на Народното събрание. Но председателят на Народното събрание Росен Желязков нанесе поредния удар на парламентаризма. Не може да абдикираш от работата на най-висшата институция в страната – парламента, само защото екстремисти и фашисти са се сбили и са ти блокирали работата. Ако си председател на място, ако сме истински парламент, ние трябваше да продължим и да работим. Още повече, че на думи постоянно говорят колко много закони има и как не сме свършили работа, а сега, заради физическия бой между екстремистки групи в парламента, той блокира работата на Народното събрание. Той носи отговорност за това.

Не сме получили покана за преговори. Многократно сме заявявали, че нямаме място в такава коалиция – на омертата, на страха, на имунитетите. Коалиция, която цели да спаси Бойко Борисов от правосъдие, един път, и цялата работа на ГЕРБ в последните 12 години, а от друга страна, да удовлетвори ламтежите за власт и пари на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които предадоха хиляди хора от площадите и енергията им за промяна на модела на управление на ГЕРБ. Ако съставят правителство, ще гласуваме „против“.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%