ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР: С НАД 65% ПОВЕЧЕ СА НАРУШЕНИЯТА ПРИ ТЕЗИ ИЗБОРИ, СПРЯМО ПРЕДХОДНИТЕ ПРЕЗ 2019 Г.

Автор: 5 GmediA 09:33, 8 ноември 2023
Източник: Нюз.бг

"Регистрираните сигнали за нарушения при приключването на изборния ден на балотажа са 2750 спрямо 1650 спрямо предходните идентични избори през 2019 - има увеличение с над 65%. Само в деня на балотажа са над 400 - предимно за купуване на гласове, предизборна агитация, снимане на бюлетината, нарушаване на тайната на вота", заяви в "Денят започва" Живко Коцев, главен секретар на МВР.

По думите му са образувани 216 досъдебни производства спрямо 95 през 2019 - има ръст и на разследванията. До момента има 2 осъдителни присъди, постановени от Районния съд в Плевен.

"МВР не провежда и не организира избори. Има недоверие в обществото по отношение на изборния процес - напрежение между институциите и политическите сили. Ограничихме до минимум нарушенията на изборите", допълни Живко Коцев.

Той подчерта, че българските служби се справят успешно с противодействието на незаконната миграция.

"За последното денонощие са регистрирани 450 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница, а във вътрепността на страната сме установили 14 чужди граждани. На седмична база регистрираме между 2200-2500 опита за нелегално преминаване. Има спад с 25% сравнено с юли и август, затова не приемаме на някои страни, че България не се справя с мигрантския натиск, въпрос е на политическо решение дали страната ни ще влезе в Шенген", каза още Живко Коцев.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%