АНГЕЛ ЦАНКОВ ЗА СЛУЧАЯ В СТАРА ЗАГОРА: СЛАБАТА ПОДГОТОВКА НА КОЛЕГИТЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА СПОСОБНОСТТА ИМ ДА ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ В ПОДОБНИ СИТУАЦИИ

Автор: Соня Колтуклиева 17:45, 4 януари 2024
Източник: личен архив

Ангел Цанков пред Соня Колтуклиева:

СК: Г-н Цанков, Вие сте работили като полицай 32 години, от които 9 години като директор на областната дирекция на МВР в Хасково – един доста важен и размирен район. Как ще коментирате трагичния инцидент в Стара Загора, който трогна и предизвика възмущение в цяла България? Според Вас полицаите адекватно ли са действали в този случай?

АЦ: Ами информацията във връзка със самия случай е доста противоречива и не смятам, че е така лесно и просто да се каже едностранно кой в случая е виновен и за какво. За да се вземе решение, трябва да се направи предварителна проверка за основанията, които са довели до такава реакция на колегите. 9 автомобила да преследват един – тези колеги са били там, за да осигурят сигурността на гражданите, които по някакъв начин са били застрашени предвид подадената информация и това, че е видно, че има няколко настъпили ПТП-та по време на този случай. Поведението на този човек като водач е малко обезпокояващо и за околните и би могло да настъпят още по-вредни последици за околните, ако колегите не са се били намесили по такъв начин, че да го спрат, рискувайки дори живота си. Това също е едностранно гледане на нещата. По-скоро трябва да бъде направена проверка, при която да се изяснят всички обстоятелства, имащи значение от реакцията при сигнала, по който са започнали да работят колегите, до необходимостта от преследването и опитите за неутрализиране на неадекватния водач и недопускането на други тежки инциденти по пътищата. Гражданите се надяват полицията да неутрализира водачи, които се държат неадекватно и нарушават закона, както и носят опасност за други граждани.

СК: Коментарите, които вече направиха адвокати, аз разговарях и с бивш министър на вътрешните работи, казват, че действията на полицаите са били хаотични, необмислени, те не са подсигурили и собствения си живот и живота на преследвания от тях. Има ли протокол, който да показва в такива случаи как да се действа?

АЦ: Ами доколкото разбрах след 2022 година, след инцидента с колегите, които се опитаха да спрат автобуса с трафиканти на чужди граждани и платиха с живота си, има издадени такива указания, но за мен грешката е по-скоро в обучението на колегите, защото няма еднаква формула за всички реакции, които трябва да направят колегите при водачи, които не се подчиняват на полицейски служители. Те може да имат причина да не искат да бъдат спрени за проверка – като трафик на хора, превозване на оръжие, наркотици и други опасни вещества и т.н. или пък са в състояние, в което не искат да бъдат заловени, например да са употребили алкохол или наркотици. Възможно е да са хора, които имат и психически отклонения, които не им дават да се държат нормално и да спазват закона за движение по пътищата. Всяка една от тези ситуации на улицата изглежда по различен начин. От удобните кабинети изглежда, че може да бъде решен въпросът с една формула или определение, но всъщност не е така, защото на улицата трябва да вземеш за част от секундата едно важно решение, което носи след себе си съдбовни последствия за някои от хората, за трети граждани, за полицаите и т.н. По-скоро обучението на колегите за тактики на действия при такива ситуации би могло да е най-добрата практика.

СК: Не е ли странно, че липсва реакция от професионалното ръководство на МВР. Главният секретар Живко Коцев не беше на терен по време на драматичните събития на 16 ноември, когато се наложи полицията да използва дори водни оръдия срещу разбеснелите се футболни ултраси, сега също така мълчи. Редно ли е?

АЦ: За времето, за което аз съм били директор, не съм оставил нито един от моите подчинени в сложна ситуация, в която да не почувства подкрепата и да не нося отговорност като цяло. Във всякакви ситуации аз съм отивал първи и съм си тръгвал последен от терен. Не е нормално професионалното ръководство да не присъства на терен и да подпомага дейността на колегите. Ръководителите са за това, за да работят заедно със състава и да ги подпомагаме, да ги учим, да ги подкрепяме, да ги ръководим и т.н. Не мисля, че трябва да оставяме колегите в тежки ситуации да си решават сами съдбите. Това са момчета със слаба подготовка, с малък житейски опит и това се отразява на способността им да взимат решения в една такава ситуация, каквато е била в Стара Загора.

Видео

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%