ЗЛАТО И БРОНЗ ЗА НАШИТЕ ГИМНАСТИЧКИ В МИНСК

Автор: 5 GmediA 13:19, 19 август 2019

Вчера българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал във финала на обръчи и бухалки на Световната купа в Минск. Родните грации се представиха отлично и заслужиха оценка 28.600, което им донесе титлата. На второ място остана отборът на Беларус, а бронзовите медали са за гимнастичките на Украйна. По-рано през деня ансамбълът ни спечели и бронзов медал на пет топки. Възпитаничките на Весела Димитрова се представиха много силно и постигнаха резултат 29.450, но това не стигна за повече от бронз. Италианките заслужиха титлата с оценка 29.800, докато резултатът на рускините бе идентичен с този на нашите грации - 29.450, но те получиха по-висока оценка за изпълнение (8.75 срещу 8.65 за нашите), което им донесе сребърните медали.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева е доволна от представянето на националните състезателки на турнира от веригата „World Challenge Cup“ в Минск Беларус.

„Поздравявам отбора, Весела Димитрова и Михаела Маевска! Боряна днес стартира много силно на топка, но остана четвърта. Бухалките бяха без груба грешка, но с пропуснати елементи. Лентата започна силно и уверено, но не издържа на финала и направи две груби грешки. Независимо от това, аз съм много доволна от нея. Набира скорост и бързо наваксва липсата на рутина и състезания. Все пак тя е на 18 години, но е готова за сериозен пробив!...Конкуренцията е невиждана досега в този спорт, но България е сред най-силните и при ансамбловите съчетания, и в индивидуалните!“, коментира Раева във Фейсбук.

В индивидуалната надпревара Боряна Калейн достигна до три от четирите индивидуални финала, където записа най-добро представяне с четвърта позиция на топка, както и до шесто място в многобоя.

Ден по-рано Илиана Раева разкритикува съдийството след някои меко казано „странни“ отсъждания, особено като се има предвид, че остава само месец до най-важното състезание за годината – Световното първенство в Баку, Азербайджан. „Съдийство ли е, чудо ли е на купата в Минск. Фантастична игра на българския ансамбъл. Най-силното изиграване до момента на нашите момичета! Силна игра, безгрешна, с най-висока оценка на изпълнение! С недостижима артистичност за изискванията на правилника за артистичност, с точна и абсолютна трудност за това, което играят”, сподели Раева. „Това е съвременната, истинската, трудна и зрелищна художествена гимнастика. Българският ансамбъл е недостижим на този етап! Оценките ли? Те са за дискусия на друго място, пред други хора. Ясно е, че на всяко състезание отборите идват с повишена трудност! Нооо… колко я изпълняват е въпросът.”
Българският отбор се готви за участие на световното първенство между 16 и 22 септември в Баку, Азербайджан. Преди година ансамбълът спечели бронз в многобоя и златен медал на пет обръча.

Последни новини

Общо гласували: 45

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
19 гласували / 42.22%
Да, няма страшно
16 гласували / 35.56%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.22%