ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БНР: НЯКОЛКО ДУШИ УРОНВАТ ПРЕСТИЖА НА БНР ЗАРАДИ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ

Автор: 5 GmediA 13:26, 24 септември 2019

Днес генералният директор на БНР разпространи открито писмо след поредица от скандали, в които беше замесено името на радио-водещата Силвия Великова. Тя не се съгласи да отстъпи ресор “правосъдие” и да отиде да обучава млади журналисти в Стара Загора за няколко дни. Около БНР се завихри малко цунами, подклаждано от Силвия Великова и приятелите й. Тя посочи Иван Гешев като източник на политически натиск за отстраняването й, заради репортажи с критики срещу единствения номиниран за главен прокурор. Такива репортажи не бяха открити. Всъщност, Силвия Великова никога не е имала проблеми с прокуратурата. Но БНР е имало проблеми заради нея - СЕМ е глобил националното радио, тъй като в свой репортаж Силвия Великова е съобщила данни на непълнолетно момче, заподозряно в интерес към джихадизма, както и защото, бидейки в отпуск е влязла в новинарското студио и е призовала към участие в митинг.

Ето пълния текст на писмото на Светослав Костов:

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България.

Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно!"

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%