ИЗСЛУШВАТ МАРИЯ ГАБРИЕЛ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Автор: 5 GmediA 10:58, 30 септември 2019

Еврокомисарят Мария Габриел ще бъде изслушана днес от Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европейския парламент, в качеството си на кандидат за втори мандат.

Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време.

Новият ресор на Габриел - „Иновации и младеж“ беше формулиран по този начин от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се Габриел да отговори на 25 въпроса на евродепутати. По-рано тя отговори писмено на 17 въпроса. В отговорите си еврокомисарят посочва, че в работата си в Европейската комисия под ръководството на председателя Жан-Клод Юнкер е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.

Оценката от днешното изслушване ще бъде определена най-рано през нощта срещу вторник. Ако кандидат за еврокомисар бъде оценен положително от 2/3 от водещите евродепутати в изпитната комисия, изслушването е приключено. В случай, че са необходими доуточнения, евродепутатите могат да изпратят нови писмени въпроси. Ако даден кандидат не събере необходимата подкрепа, решението ще трябва да се вземе с гласуване с обикновено мнозинство от всички евродепутати в съответната парламентарна комисия. Гласуването на целия състав на новата ЕК се очаква на 23 октомври.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%