40-ГОДИШНИЯТ ЦИКЪЛ НА ПРОКОБАТА ВЪРХУ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ

Автор: 5 GmediA 11:39, 20 март 2020

Ще има ли Летни игри в Япония, в рамките на планирания период 24 юли - 9 август, както и дали изобщо ще са в тази календарна година?

Въпроси, на които и вчера, на среща на върха на МОК, отговори не се дадоха. Очевидно защо - никой не може да предвиди каква ще е ситуацията с разпространението на заразата до юли.

А дори винаги подготвената и безапелационно точна в действията си Япония, няма да може да приеме хиляди спортисти и милиони фенове, без да има опасност за тях и в условията на пандемия.

Вариантите за игри без публика отпадат, никой не ги иска - нито организатори, нито спортистите. 

Засега Токио 2020 ще има, но вицепремиерът на Япония Таро Асо нарече в словото си пред олимпийските ръководители игрите "прокълнати", позовавайки се на "40-годишния цикъл". И в неговите думи, ако върнем колелото на историята, има доста истина.

"Проклятието над олимпиадите" се появява отново и отново на всеки 40 години.

Факт е, доколкото и да изглежда куриоз на историята, че нищо не върви по план в края на цикъла от 4 десетилетия за петте кръга.

Липсващите игри

През 1940 г. пак Япония се готви за домакинство на Летните игри, а и на Зимните - двете в една година. Но избухването на Втората световна война спира провеждането на събитията. През септември 1938 г., изтъквайки като причина Японско-Китайската война, МОК отнема домакинството на почти готовата за игрите страна. Дава го на Хелзинки, преди година по-късно изобщо да отмени Олимпиадите. Естествено, избухналата в Европа война е причината. 

Москва 1980

Четири десетилетия по-късно, Летните игри трябва да са в Москва. Президентът на САЩ Джими Картър обявява бойкот на Олимпиадата. Причината - инвазията на съветските войски в Афганистан.

Цели 65 държави, които имат покани и квоти, не отиват на Олимпиадата в СССР. На откриването на игрите в Москва няколко делегации излизат под флага на МОК, а не със собствения - също протест. 

Това е най-големият спортен протест в историята, а за България означава трето място по медали на игрите с цели 41! Отговорът е, че 14 държави бойкотират игрите в Лос Анджелис четири години по-късно, но ударът е несравним като мащаб. 

1940,1980,… 2020

И така, 40 години по-късно - отново проблеми, а и облаци над Олимпиадата. Дали ще е през лятото, дали ще е изобщо през тази година?

Само три пъти в историята игри са пропадали - през 1916 г. трябва да са в Берлин, но Първата световна война ги отменя. Споменатият случай от 1940-а в Токио е последван и от игрите през 1944-а, анулирани пак заради Втората световна война. Засега не е имало случай друго събитие, освен световен военен конфликт, да зачеркне най-големия спортен форум на планетата. Подобна е причината и за най-масовия бойкот от 1980-а, когато игрите са с помрачен блясък от отсъствието на над 60 държави... А този път не говорим за военен конфликт или бойни действия, а за пандемия.

Но може и да е прав японският вицепремиер Асо - прокобата може и наистина да удря Олимпиадите на всеки 40 години

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 65%
НЕ
7 гласували / 35%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%